+36-30-253-2248
autotveszekbp@gmail.com

BMW E46 330XD

Autó története - leírása

BMW E46 330XD Sedan M packet, 184 lóerő vagy tényleg 241 ahogy a volt tulajdonos mondta? Nem tudjuk, de nagyon jó erőben van, amióta pedig rendbe tettük a sok gányolást rajta és ráköltöttük még egyszer a vételárat, azóta tényleg előjött belőle még pár plusz lőerő. Meg szeretnék nyugtatni mindenkit mi is sokszor bukunk autókon, ez most pont ilyen autó. De úgy érzem megérte… Elszomorításnak pedig azt mondom, aki régebbi BMW-t és ráadásul tuningoltat szeretne, ne csak a vételárat tegye zsebre hanem még kb. dupla annyit mert az tuttira rámegy javításra. Nem túlzok ezres számban mérhető ahány autó átment a kezeim között az elmúlt évtizedekben, de van amiket még a szakavatott szem sem lát és csak a műhelyben szétszedés után derül ki, hogy nem pár 10 ezer Forintos javítás lesz hanem sok száz  ezres. 


A javítások a kipufogóval kezdődtek, mivel hátul beleért valamibe és nagyon kopogott, gondoltuk egy gumi tartó lesz, hát nem. A tartó gumikat valóban cserélni kellett, de a flexicső is csereérett volt, úgyhogy a párezres javítás majdnem 50 ezer lett és a kopogás nem szűnt meg csak halkabb lett. Mivel az előző tulaj a kötelező szervizeken megspórolt pénzt költötte tuningra, ráfért már egy fullos BMW szervizes revízió, plusz a kopogás kiderítése is. Egy X. kerületi haverom BMW szervizébe vittem, ahol első ránézésre röhögve mondták, hozzak pénzt rendesen. Közösen átvizsgáltuk az autót és örömmel láttuk újak a lengéscsillapítók, de a porvédő gumiharangok szakadtak, ezek cseréjéhez kivettük a gátlókat amikor azt vettük észre, hogy valamilyen szakbarbár fordítva tette fel a lengéscsillapítóra az alátétet. Valószínűleg ezért volt a furcsa hang. Több szerelő is nézte, de ilyet senki nem látott még. 

Autó további képei

 Autó plusz adatok érdekességek

A következő meglepetés a légszűrő cserénél volt, ugyanis úgy nézett ki a szűrő mintha egy madárfészek lenne benne, a motorolaj meg mint a kátrány. A szerelő fogadást kötött, ha ezek így néznek ki a kartergáz szűrőt sem cserélték és az pedig már nem szűrő, hanem kb. olyan mint egy dugó. Így is volt, de ahogy elkezdte lebontani a burkolatokat látta, hogy szivárog a motor olaj, ekkor jött a szívósor összes gumi tömítésének a cseréje, mert azok olyan kemények voltak, hogy eltörtek. Plusz jött mellé pár vákuum cső és majdnem jó is lett a gép, a számla pedig most 140 ezer Forint lett. A szerelő azt javasolta használjam egy kicsit és inkább adjam el, mint hogy még egy vagyon rámenjen. Nem adom el és nem adom fel, meg kissé mazohista is vagyok, úgyhogy két hét tesztelés, ütés-vágás után olyan hibalistát írtam, mint Petőfi 12 pontja. Ez idő alatt bejött a hideg idő, úgyhogy a hajnalban nagy kínlódással indult csak a gép az izzító gyertyák miatt, plusz valahonnan csöpögött a hűtővíz, folyt a szervo olaj. Mivel felemás méretű gumik voltak rajta az pedig nem igazán jó az összkerekesnek, irány a gumishoz négy új 4 évszakos gumiért. A kerék felrakásakor derült ki valami nagyon lóg, a gumis szerint ne közlekedjek vele.

Utóbb kiderült, lengőkar és kormánymű csere kell, mert ez így életveszélyes. Magamhoz vettem egy kisebb vagyont és go service, ahol még pluszba jött két gumi fékcső cseréje, így haveri alapon kicsit több mint 180 ezer Forinttal lettem rövidebb és ehhez hozzájött a bontott kormánymű 50 ezerért amit én vittem. Na most már tényleg lehet rúgni neki, jó a kocsi, itt a tél csúszik az út, mehet kilincsel előre. Így lett addig a percig amíg a kuplung meg nem adta magát, ugyanis a plusz kb. 50 lóerő kinyírta. Sebaj irány a szerviz, költök még rá mert nagyon megszerettem a kis drágát. Vagyis elindultam volna de a töltés lámpa kigyulladt, megadta magát a generátor mert előzőleg rengeteg olaj folyt bele és eddig bírta. Pót akksi be, lámpa zene kikapcsolva, még a fékezéssel is spóroltam, hogy ne fogyasszon a féklámpa.  Na mindegy, 60-80 ezerrel több vagy kevesebb már nem számít. Generátorból új kellett, viszont örömhír, hogy csak a kuplung tárcsa égett meg a többi szinte új, talán pár ezer km. lehet benne. A kuplungot a XVIII. kerületben felújíttattam, így ez a szervizelés több mint 200 ezerbe fájt mindennel együtt. De most már tényleg olyan az autó amilyennek lennie kell